Di Suatu Blog.


Asslamualaikum dan salam sejahtera kepada Readers Niakula’s Belog! Terima kasih kerana korang memberi repon yang POSITIF setelah melawat blog ni.Terima kasih ya! Sorry readers sebab dah lama tak update entri baru.Hehehehe.Busy ouh,tp bile di fikirkan balik,Arrul pun tak tahu apa yang busy nya sampai tak ada masa nak update blog ni.Kihkihkih.Baru2 ni Arrul dah buat 1 blog rasmi Arrul,iaitu Niakula’s Arrul! Yang ni Arrul menggunakan perkhidmatan Blogspot atas sebab ingin merasai kehidupan Blogspot pula.Hee~ Dah ada domain & hosting baru 100% Arrul guna WordPress nanti.Blog ni Arrul mengisahkan tentang coretan hidup Arrul.Jadi,jangan ingat kehidupan Arrul ni O ye.Hehehehe.

Ok lah,Arrul bercerita pula fasal Basic yang korang kena tahu sebelum guna Adobe Photoshop CS5.This is my way,kalau korang tak suka sila berambus dari sini ya? Arrul guna Extended punya,jadi Basic untuk Photoshop ni semua sama je.Jadi,korang jangan risau lah ok? First,korang masuk je ke Photoshop korang,apa perkara yang korang tak tahu? Dan apa yang korang perlu tahu? Jawapan yang ‘bar’ yang ada di bahagian kiri Photoshop korang tu.

Photoshop CS5 Extended

Kenali nama2 item tu dulu,sebab nanti bila korang nak guna,dan korang kena cari juga item2 tambahan pula kalau korang buka mana2 tutorial dalam web,mostly diorang akan bagi nama item2 tersebut.Mesti korang kelam kelibut mencarinya kan? Hahahaha itu la Arrul masa first time guna Photoshop CS3 sebelum guna CS5.Arrul hafal dan kenali item dekat ‘bar’ ni pun hampir seminggu sebab nak dapatkan skill item dia.Wo! Korang jangan item ‘Brushes’ dia biasa je,bila korang tahu guna,jangan tanya mengapa korang boleh buat Wallpaper.Kihkihkih.Ok,Arrul bagi tahu,item yang wajib korang tahu dan kenali dengan lebih rapat ‘Brush Tool’,’Paint Bucket Tool’,’Horizontal Type Tool’,’Line Tool’ dan ‘Zoom Tool’.Yeah! Wajib korang tahu ok item yang ni.Tak tahu nanti susah beb!

Sekarang kita akan cuba mengenali ‘bar’ di bahagian kanan pula.’Bar’ ni adalah basic kepada effect yang biasa tapi bila korang dapat menguasainya,ia akan menjadi AWESOME! Kalau korang tak tahu guna,korang buka satu pic korang kt Photoshop tu dan cuba guna 1 per 1 ‘Adjustments’ tu.Nanti korang akan tahu apa itu ‘Adjustments’ dan macam mana nak guna kan nya.’Layer’ ada penting untuk menyelamatkan korang kalau korang tersilap edit kan pic korang tu,korang leh padam tanpa hilang pic korang tu.Faham tak? Ala,contoh korang ada edit V dekat pic korang tu tanpa buka layer baru.Lepas tu korang nak padam V tu,bukan V saja yang padam tapi dengan gambar korang sekali pun akan padam.So penting untuk buka layer baru bila nak edit.’Colour’ pula rasa nya korang dah tahu kot.Hehehe.Warna asas nya R(red),G(green),B(blue).3-3 warna penting untuk menghasilkan warna yang lebih MANTAP! Jadi,pandai korang adjust,lawa lah pic korang nanti.

Photoshop CS5 Extended.

Ok readers ku,Arrul akan ajar korang fasal Photoshop ni untuk Part 2 ya,jadi selamat mencuba! Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Psstt : Oh Yeah! fan page Niakula’s Fesbook ku muncul balik! Dah ‘like’?


Assalamualaikum! dan salam sejahtera.Arrul rasa ni kira baik lah kan sebab share something yang best dengan korang semua.Yela,bukan senangkan korang nak cari tutorial yang berbahasa melayu ni.Arrul try juga cari tutorial untuk PS CS5 yang bahasa melayu punya dalam Google Search tapi hampa sekali.Tak apalah,tak ada pun kita ada kan.Betul x? Anyway,Arrul kalau dah dapat something yang Arrul dapat,Arrul akan share dengan korang semua supaya korang dapat apa yang korang cari.Insyaallah.Lagi 1,korang yang dah belajar something yang Arrul ajar dalam Niakula’s Belog! ni korang jangan lah kedekut dengan orang lain macam kawan2 ke or siapa2 saja.Kalau malas nak ajar diorang,korang suruh lah diorang baca dekat Niakula’s Belog! ni.Hehehehe.Oh ya,kalau korang yang tak ada Adobe Photoshop Extended CS5,korang boleh belajar cara nak dapatkan nya secara free.If ada sebarang masalah,korang boleh bagi tahu dekat Arrul melalui mesej facebook.Tapi soalan tu biarlah ada yang kena mengena dengan apa yang ada dalam Niakula’s Belog ni ye.Korang sebagai readers Niakula’s ni tak perlulah jadi kedekut ye! Sebab SHARING IS CARING,betul x? Gyahahaha!

Sebelum kita start belajar guna Actions dekat PS CS5,korang kena download file ni dulu sebab dalam file ada benda penting iaitu .atn untuk PS CS5.Arrul akan ajar step by step.So,baca dengan betul2.

Ok dah download? Korang extract jela.Ala,macam tak biasa pula nak extract.Kuikuikui.Ok,sekarang open plak PS CS5 korang tu.Selepas tu,korang masuk kan 1 gambar dalam PS CS5 korang tu.(Lihat gambar di bawah)

 

Sudah? Apa yang penting sekali korang kena ada Actions dalam PS CS5 ni.Korang hanya perlu cari dekat Windows dalam PS CS5 dan klik pada Actions.(Lihat gambar di bawah)

 

Ok,bila dah jumpa korang kena klik button yang tu supaya korang boleh load file .atn yang korang dah download tadi.(Lihat gambar di bawah)

 

Then korang load lah salah satu file .atn yang korang download tadi.Dan ia akan jadi macam ni.

 

Selepas itu,korang hanya perlu klik play button dan biarkan ia play sendiri.If dia ada minta korang klik ok,klik jela ok.Dan siap! Korang dah berjaya belajar guna Actions dekat PS CS5.

Contoh :

Sebelum

 

Selapas

 

Psstt : File .atn Arrul akan cari lebih banyak kelak.So,Actions yang korangĀ  ada tu bukan banyak tu saja.Ada banyak lagi,nanti Arrul akan bagi tahu dekat Niakula’s Fesbook!


Hye hye hye,apa khabar readers Niakula’s Belog! Sebenarnya,jadual Arrul terbantut lah nak post entri baru.Hehehe Di sebabkan beberapa masalah teknikal.So,harap korang bersabar ya if Arrul lambat post mana2 entri.Ha,korang dah ‘Like’ Niakula’s Fesbook di facebook? Kalau belum,like la ye.Hee~ Terima kasih banyak2 kepada likers Niakula’s Fesbook.Promote2 lah kat kawan korang ye.Hehehe.Insyaallah,ada rezeki,usaha dan sokongan korang semua,Niakula’s akan bertambah maju pada masa yang akan datang.

Entri kali ni Arrul nak bagi tahu macam mana nak mesej free dekat internet.Sebelum ni Arrul tak tahu pun wujud website ni.Tapi betul2 membantu Arrul seorang kaki online internet berjam-jam menghantar mesej kepada rakan2 atau sesiapa saja apabila Arrul tak ada kredit.Tapi perkhidmatan mesej percuma ada had.38 mesej dalam sehari.Hahaha,kecewa? Bagi Arrul tak kecewa sebab Arrul bukan kaki mesej.Woot woot!!

Jadi,website yang Arrul maksud kan ialah Mostsms.com.Oh yeah,hahaha,bukan susah mana pun nak guna,just korang kena sign up dan boleh send sms dah.Mostsms.com hanya menyediakan perkhidmatan sms dan bukan nya mms.Korang juga boleh save nombor yang korang send tu.Jadi,korang boleh send kepada mana2 nombor.Sama ada Maxis,Digi,Celcom,Umobile(ade owg gne lgi ke) or mana2 saja.

Jadi lepas ni if korang suka online berjam-jam and tiba2 dapat mesej urgent dan korang tak ada kredit.Korang boleh la guna Mostsms.com ni kan? ^^

Screenshot :

Psstt : Kepada yang tahu,buat cara tahu,tak payah nak bagi tahu yang korang dah memang tahu sebab aku buat entri ni untuk orang yang tak tahu.


Salam dan Salam Sejahtera.Kat sini nak cari cakap Salam Satu Malaysia takkan dapat bro.Hehehehe.Alang2 celup pekasam biar sampai ke pangkal lengan,ada internet dunia politik juga Arrul menyampuk.Hehehehe.Why? Hal peribadi lah.Ok lah Arrul taknak panjang kan cerita so selama ni tabs yang korang selalu gunakan macam mana? I mean,macam Google ke,Opera ke or macam Safari? Tapi Arrul sekarang betul2 tabik dengan Mozilla Firefox 4 Beta ni sebab diorang buat tabs yang betul2 baik punya! Yela,korang boleh pilih nak tabs yang macam mana.Woot! Korang boleh tukar background tabs,em korang boleh set web mana yang korang suka atau MY TOP SITES atau Opened Tabs.

Secara keseluruhan memang buat Arrul seronok lah guna Mozilla Firefox 4 Beta ni sebab kegunaan untuk browser tanpa Speed Dial macam Google,Opera,Safari dan tentunya Mozilla Firefox 4 Beta ni mesti tak puas lah nak browser apa2 nantikan? Kenapa IE9 tak ada? Sebab bagi Arrul IE9 tak penah wujud dalam hidup Arrul.Hehehehehe.Oh ya,sebelum Arrul lupa,nama tabs untuk Mozilla ni kan Foxtab.Menarik juga kan? Woot! Ok,Arrul akan ajar macam mana nak dapatkan Foxtab ni.

Klik Add-ons.Lepas 2 klik Get Add-ons.

Cari “Foxtab” dan korang install lah macam biasa.Lepas 2 pandai2 lah nak hidup ya.Hehehehe ok? Rugi wo siapa taknak guna Mozilla Firefox 4 Beta ni.Rugi2…Hehehehe…Siapa yang guna 2 tanyalah diorang best ke tak? Kalau diorang kata tak,sila ketuk kepala diorang eh untuk Arrul.Kahkahkah.

Gambar2 Foxtab.

Ini jela yang Arrul suka…hahaha korang boleh pilih yang mana korang suka.^^

Psstt : Keygen Sony Vegas Pro 10 dah jumpa,yeah!!


Hai readers Niakula’s Belog! ku yang terchenta ^^ Hari ni Arrul nak bagi tahu korang fasala Add-ons Mozilla Firefox 4 Beta ni.Seperti yang korang tahu atau tak tahu,Mozilla Firefox 4 Beta masih dalam perancangan atau senang cerita in process. Jadi,kalau yang betul2 dah complete sekarang ni Mozilla Firefox 3.7 kowt dan Mozilla Firefox 4 ni secara rasmi nya akan dilancarkan 100% selepas Mozilla Firefox 3.7,3.8,3.9 dan 4.0.Ge it? Well,sebagai Driver Mozilla Firefox 4 Beta ni korang akan diberi Feedback iaitu maklumat2 la sepanjang korang guna Mozilla Firefox 4 Beta ni.Kadang2 diorang akan beri studies kepada kita dan kita kadang2 boleh bagitahu Mozilla Firefox 4 Beta ni tentang kebaikan atau keburukannya.

Well guys,syok juga kalau dah jadi driver ni.Hehehe,boleh kita buat review fasal Mozilla Firefox 4 Beta ni kan? Daripada Mozilla Firefox yang dulu2 selalu hang dan slow! betul2 buatkan hidup Arrul berubah kepada Google Chrome.Kalu korang kata IE9 atau OPERA best,sila hantuk kepala korang dekat dinding sampai berdarah ya. ^^ Add-ons untuk Mozilla Firefox 4 Beta ni masih sedikit dari semua kategori.Dan kalau korang buka Firefox yang ada disebelah atas kiri tu dan buka Add-ons.Korang akan nampak extensions,get add-ons,appearance,plugins,available updates,recent updates.Ok,kali ni korang buka pula web Add-ons Mozilla Firefox 4 ni.Antara Add-ons yang Arrul akan cari dulu ialah Theme.Woot woot! Yeah Arrul suka cari theme yang gelap2 sebab taknak silau.Hehehehe.Theme yang Arrul guna setakat ni Lavafox V1,Blackfox V1-Blue.2-2 theme bagi Arrul nampak menarik dan best.Seterusnya Arrul cari appearance plak.Bagi Arrul yang penting untuk Mozilla Firefox 4 Beta ni ialah Facebook Photozoom dan Fox Tab.Ada juga Arrul try tapi kebanyakkan nya tak ada beri apa2 kesan yang menarik dekat Mozilla Firefox 4 Beta ni.

Kebanyakkan dari korang akan kata Google Chrome best,tapi kalau BARU guna.Nanti dah lama guna,korang akan tahu Google Chrome ni macam mana.Woot woot! Bukan nak hina tapi dah memang betul.Dulu Arrul pun pengguna setia Google Chrome ni terutamanya Google Chrome Canary Build.Tapi disebabkan beberapa perkara yang berlaku,Arrul terus benci dengan Google Chrome ni dan betul2 mengecewakan.Kemudian Arrul terpaksa mengubah diri kepada Opera.Hm…memang lah tak best! Nak je hentak2 lappy Arrul ni.Hehehehe.Wo,tak boleh wo,lappy Arrul ni lah teman sepanjang hayat Arrul.Sebab pape hal Arrul akan tau melalui lappy ni menggunakan Internet.Kalau tak guna Internet memang tak ada function la kan.Beberapa bulan kemudian Arrul diketemukan dengan Mozilla Firefox 4 Beta ni dan betul2 menceriakan hari2 Arrul selepas tu.Ok,setakat ni Arrul puas hati guna Mozilla Firefox 4 Beta ni dan buat masa ni tak ada apa2 masalah yang Arrul hadapi.TERIMA KASIH MOZILLA FIREFOX 4 BETA!

Apa Itu Techsmith Jing??


Woot woot!! Techsmith Jing ni Arrul dah guna lama juga.Em beberapa bulan yang lepas.Jing ni banyak memberi kemudahan kepada Arrul terutama nak screen capture.Tapi tak adalah sehebat Snagit.Kalau macam Snagit tu lain.Boleh edit macam2 lagi.Tapi Jing ni simple edit dan tak payah banyak edit.Jing juga boleh buat Video Capture.Nice kan? So,korang yang tak boleh install Camtasia macam Arrul T_T (sedih!) boleh la download dan install Jing ni.Untuk pengetahuan korang Snagit dan Camtasia ni kena beli(macam lah nak beli) dan nanti Arrul akan ajar macam mana nak dapatkan secara percuma! Hehehe.Dont worry la ok?

Ok la,Jing ni kalu korang download memang free la.So,lepas korang install Jing ni,icon nya takkan muncul dalam icon yang biasa2 software korang download.Jing muncul kat atas desktop korang dalam bentuk separuh bulat.Get it? So,tak perlulah susah payah nak minimize then buka software.Korang perlu klik icon Jing(separuh bulat) 2 dan boleh pilih keluasan yang korang nak.Contoh,korang boleh pilih kawasan sekeliling desktop dan boleh Screen Capture atau Video Capture.Simple kan?? Bukan susah mana pun nak guna Jing ni.OK,GUDLUCK YA!

Psstt : Gambar screen capture Jing korang boleh tengok mana2 gambar dalam blog ni.


Salam sejahtera dan Assalamualaikum.Woot! Dah lama gilak Arrul tak update blog ni kan? Hee~ Anyway,Arrul berterima kasih kepada korang yang sudi baca artikel dalam Niakula’s Belog! ni.Setelah sekian lama Arrul menjadi driver Mozilla Firefox 4 Beta yang kali ni menjadi Beta 7 cukup membuatkan Arrul teruja bin terkejut! Gyahahaha.Why? Sebab bagi Arrul Mozilla Firefox 4 ni betul2 membuatkan kepuasan kepada Arrul sebagai blogger untuk mencari sesuatu yang menarik dan cepat dan lebih best dari Google Chrome.Jujur Arrul bagi tau,dulu Arrul cukup meluat bin menyampah guna Mozilla Firefox 3.Dah la slow,berat kowt.Gyahahaha thats why Arrul bertukar kepada Google Chrome.Tapi segala maklumat pencarian tetap Google Home Page.

Tanpa ku sedari munculnya Mozilla Firefox 4 ni betul2 membuatkan Arrul tak pandang kepada Google Chrome.Ok,walaupun Mozilla Firefox 4 tak ada lagi speed dial macam Google Chrome,ia masih baru dan dalam test drive.Ok la,selama penggunaan Mozilla Firefox 4 ni,Arrul adalah tambah2 Add-ons ni.Setakat ni memang tak banyak lah Add-ons untuk Mozilla Firefox 4 ni.Nama pun barukan? Ok,kali ni Arrul nak bagi tahu apa itu Group Tabs.

Selalu kita guna tabs yang ada dekat atas kan? Hanya tunjuk nama website yang korang buka.Tapi Group Tabs ni tunjuk gambar website yang korang buka dan juga korang boleh buat group nya yang sendiri.Ok,sebagai contoh Arrul buka 2website sosial,Facebook dan Myspace.And Arrul buka juga website shopping online,Mudah dan Tradezone.So ada 4tab kan? Tapi Group Tabs korang boleh buat website2 ni masuk dalam group masing2.Contoh gambar bawah ni.

Korang boleh letak nama group tu sendiri.Nice kan? Tak adalah lepas ni korang buka tab sampai berselerak.Nice bukan?? Setakat penggunaan Arrul dengan Group Tabs ni memang best sebab Arrul boleh buka banyak mana tanpa perlu menyelerakkan tabs yang kat atas.Hee~ So guys,I hope korang boleh la guna Group Tabs ni dengan bagus dan jangan bangang sangat sampai nak guna benda yang senang ni.Ok,ada masa Arrul buat lagi review fasal Mozilla Firefox 4 ni.

Tag Cloud

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.