Di Suatu Blog.


Assalamualaikum! dan salam sejahtera.Arrul rasa ni kira baik lah kan sebab share something yang best dengan korang semua.Yela,bukan senangkan korang nak cari tutorial yang berbahasa melayu ni.Arrul try juga cari tutorial untuk PS CS5 yang bahasa melayu punya dalam Google Search tapi hampa sekali.Tak apalah,tak ada pun kita ada kan.Betul x? Anyway,Arrul kalau dah dapat something yang Arrul dapat,Arrul akan share dengan korang semua supaya korang dapat apa yang korang cari.Insyaallah.Lagi 1,korang yang dah belajar something yang Arrul ajar dalam Niakula’s Belog! ni korang jangan lah kedekut dengan orang lain macam kawan2 ke or siapa2 saja.Kalau malas nak ajar diorang,korang suruh lah diorang baca dekat Niakula’s Belog! ni.Hehehehe.Oh ya,kalau korang yang tak ada Adobe Photoshop Extended CS5,korang boleh belajar cara nak dapatkan nya secara free.If ada sebarang masalah,korang boleh bagi tahu dekat Arrul melalui mesej facebook.Tapi soalan tu biarlah ada yang kena mengena dengan apa yang ada dalam Niakula’s Belog ni ye.Korang sebagai readers Niakula’s ni tak perlulah jadi kedekut ye! Sebab SHARING IS CARING,betul x? Gyahahaha!

Sebelum kita start belajar guna Actions dekat PS CS5,korang kena download file ni dulu sebab dalam file ada benda penting iaitu .atn untuk PS CS5.Arrul akan ajar step by step.So,baca dengan betul2.

Ok dah download? Korang extract jela.Ala,macam tak biasa pula nak extract.Kuikuikui.Ok,sekarang open plak PS CS5 korang tu.Selepas tu,korang masuk kan 1 gambar dalam PS CS5 korang tu.(Lihat gambar di bawah)

 

Sudah? Apa yang penting sekali korang kena ada Actions dalam PS CS5 ni.Korang hanya perlu cari dekat Windows dalam PS CS5 dan klik pada Actions.(Lihat gambar di bawah)

 

Ok,bila dah jumpa korang kena klik button yang tu supaya korang boleh load file .atn yang korang dah download tadi.(Lihat gambar di bawah)

 

Then korang load lah salah satu file .atn yang korang download tadi.Dan ia akan jadi macam ni.

 

Selepas itu,korang hanya perlu klik play button dan biarkan ia play sendiri.If dia ada minta korang klik ok,klik jela ok.Dan siap! Korang dah berjaya belajar guna Actions dekat PS CS5.

Contoh :

Sebelum

 

Selapas

 

Psstt : File .atn Arrul akan cari lebih banyak kelak.So,Actions yang korangĀ  ada tu bukan banyak tu saja.Ada banyak lagi,nanti Arrul akan bagi tahu dekat Niakula’s Fesbook!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: