Di Suatu Blog.


Selama ni korang puas hati tak dengan qualiti gambar korang tu? Contoh macam dalam gambar korang tu ada grain.Ala,yang ada bintik2 kecil tu.Salah satu punca gambar korang kurang menarik adalah disebabkan grain tu lah.Untuk korang yang guna DSLR,jumlah grain dalam gambar korang sedikit,dalam 5% macam tu lah.Tapi,walaupun sedikit tetap memberi impak yang besar terutama untuk korang yang pentingkan kualiti gambar korang tu.Eh,sebelum tu,korang dah download ke Adobe Lightroom 3? Kalau belum,korang boleh refer balik artikel yang Arrul post cara2 untuk dapatkan semua produk Adobe.Klik Sini.Untuk yang sudah ada tu,korang boleh siap sedia ye nak belajar guna Adobe Lightroom 3.

Step 1 : Apa yang perlu korang buat ialah klik “File” dan pilih ”Import”.Korang pilih lah gambar korang yang mana2 korang suke.

Step 2 : Kemudian,sesudah korang “Import” gambar korang tu,gambar korang akan muncul di “Library”.Korang klik “Develop”.Kemudian,korang scroll ke bawah hingga nampak “Sharpening” dan “Noise Reduction”

Step 3 : Apa yang perlu korang buat mula2 ialah tarik scroll dekat “Noise Reduction” iaitu “Luminance”.Kalau boleh korang tarik habis,bergantung pada apa yang korang suka ok? After that,korang tarik scroll “Detail” sampai habis dan gambar korang akan nampak kekurangan grain tu.Kemudian korang ke “Sharpening” pula.Korang tarik scroll “Amount” tu ikut pada kesesuaian gambar korang tu.Kalau tarik habis pula nanti jadi tak cantik.Kemudian korang tarik scroll “Detail” plak.Juga b’gantung pada kesesuaian gambar korang itu.

Step 4 : Ok,selepas itu korang cari pula “Tone Curve”.Ini penting kerana untuk pengguna DSLR,korang boleh hasilkan suasana gambar korang itu jadi lebih menarik.Mula2 sekali korang adjust “Shadows” nya dulu.Nampak ok,korang adjust pula “Darks”.Seterusnya “Lights”.Rasanya “Highlights” tu tak seberapa penting kowt.Terpulanglah dekat korang.

Step 5 : Kemudian dah siap adjust pe semua tu,korang boleh save gambar korang.Korang ke “File” dan klik “Export”.Korang save lah dekat mana yang korang nak.

Hope korang boleh edit gambar korang tu jadi lebih cantik dan kualiti yang lebih daripada biasa.Untuk pengguna DSLR,software Adobe Lightroom 3 sesuai untuk korang yang suka sangat tangkap gambar2 ni dan sumbat dalam blog,facebook,myspace or apa2 saja.Ni gambar asalnya.Thanks to Nur Hidayah Zaharan sebab pinjam kan Arrul gambar dia ni.Kehkehkeh

Sebelum

Selepas

Psstt : Lepas ni Arrul nak buat toturial Adobe Lightroom 3 ni juga tapi untuk adjust muke korang tu pula.Ada apa2 pertanyaan,sila tinggalkan komen korang atau korang boleh terus ke facebook Arrul,Synyster Cilokers atau Niakulas Fesbook.

Comments on: "Toturial : Jadikan Gambar Korang Gambar Yang Lebih Cantik dan Menarik.(Amat sesuai untuk pengguna DSLR)" (3)

  1. yeah dude. thnkss a lott

  2. best . deeya < suka sumbat gambar lam pesbok . ahak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: