Di Suatu Blog.


Yehaa! Sekarang Arrul tak payah lah susah2 nak search Facebook dekat Google dah lepas ni.Huahuahua,Arrul hanya perlu double-click and sudah open Arrul punya Facebook.Lalalala,cepat dan mudah.Lagipun,korang boleh buat dekat mana2 website yang korang suka.Tak kira lah,Facebook,Myspace,Tagged,Youtube,blog korang or apa2 saja.Hehehehe.Thanks to Google Chrome Canary Build sebab menghasilkan “Create Application Shortcuts”.Mungkin ini baru bagi Arrul tapi dengan cara ni Arrul tak payah susah2 taip Facebook or pergi ke Speed Dial yang Arrul dah setkan.Tapi hanya double-click sahaja.Arrul hanya buat 4 Website jadi application je.Facebook Home Page,Niakulas Fesbook,Wordpress,Youtube dan forum GC.Ok lah,mari Arrul ajar macam mana nak buat website korang yang minat jadi Apps dan boleh simpan dekat dekstop korang tu.

Step 1 : Korang boleh download Google Chrome atau Google Chrome Canary Build.2-2 web browser ni sama ja tapi ade sedikit kelainan.Kalau korang yang dah ada tu boleh rujuk ke Step 2 plak.

Step 2 : Korang buka Google yang korang dan sebagai contoh Arrul memilih Facebook untuk jadi model toturial ni.Gyahahahaha! Selepas korang buka Facebook tu korang dah sign in kan,korang klik gambar Spanner kanan atas.Rujuk gambar di bawah.

Step 3 : Lepas klik gambar Spanner tu,korang klik “Tools” dan klik “Create Application Shorcuts”.Kemudian dia akan keluar macam ni

Arrul hanya pilih “Dekstop” sebab “Start Menu” dan “Quick lunch bar” tidak penting bagi Arrul.Klik create dan automatik keluar page tersebut.

Dah tau caranya? Simple bukan? Gyahahahaha…Lepas ni double-click jela kat icon tu.Tak payah susah2 nk buka web browser,taip facebook.Hehehehe..Selamat Maju Jaya!

Psstt:Satu je kelemahan,korang tak boleh go back atau foward.Huahuahuahua

Advertisements

Comments on: "Bagaimana Nak “Create Application Shortcuts” di Dekstop Korang." (1)

  1. Bagaimana nak mendownload adobe photoshop CS3 percuma dan full version

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: