Di Suatu Blog.


Kabare? Waras? Gyahahahaha.Start bile Arrul cakap jawa nih.Hekhekhek.Sebenarnya hajat Arrul buat topik macam ni sebab Arrul betul2 tak suka dengan cara yang sesetengah orang edit gambar.Arrul bukan nak kata yang Arrul nih 100% pro editor.Tapi,korang tak rasa apa reaksi orang yang tengok gambar korang? Mesti orang akan kata ‘Apa ni?’ ‘Buruk gile die edit’ ‘Tak cantik langsung!’ .Huh,memang betul sebab Arrul pernah nampak komen macam tu dalam fb apabila Arrul saja merayau ke fb2 dalam friend list Arrul.Arrul nak bagi tip la sedikit untuk korang yang masih berjinak-jinak atau yang tak pernah edit tapi nak cuba edit gambar di photoshop atau picnik atau mana2 saja yang korang tahu.First,korang tengok dulu kualiti gambar korang nak edit tu.Tengok sama ada kabur atau tidak.If kabur,reject! Lepas tu korang pilih dulu effect yang cantik dan sesuai dengan gambar korang nak edit.Tak pun korang biar kan dulu korang guna effect yang boleh kan gambar korang SHARP or buat cuaca atau suasana gambar korang tu nak cantik dan menawan.Yang tu sesuailah untuk korang yang kaki photography.

Untuk korang yang gemar ber’photography ni,software yang patut korang guna ialah Adobe Photoshop Lightroom 3.Untuk yang kaki editor pula Adobe Photoshop CS5 Extended.Tapi sesetengah dari korang tak tahu guna software ni kan? So,boleh juga guna dekat Picasa atau Photoscape.Ha,untuk korang yang suka letak huruf2 dekat dalam gambar korang tu,jangan lah letak tulisan yang terlalu orang susah nak faham.Warna tu biar lah rasional sikit.Jangan background terang,korang pula p letak warna yang terang.Letak la warna yang gelap.Biar bertentangan aw.Contoh background putih + tulisan pink terang.Apa hasil nya? Mesti lah boleh membutakan mata orang yang ingin melihat tulisan tersebut! Gyahahahaha! Jadi,tulisan tu biarlah warna gelap.

Untuk si penggemar Filter di Adobe Photoshop,agak lah pun kan nak guna Filter ni.Sebab,kalau korang silap je pilih Filter,gambar korang hancus! Kalau yang tak pandai guna,check 1-1 dulu Filter tu.Ada sesetengah sesuai dan tak sesuai.Jangan pilih Glowing Edges.Sebab bagi Arrul,Glowing Edges memang tak sesuai langsung lah untuk gambar orang.Tapi sesuai untuk gambar nature lah.Macam pokok,tiang,jalan atau sewaktu dengannya.Filter yang Arrul paling suka CutOut.Yang ni Arrul memang gemar buat dekat gambar orang atau mana2 saja.Kerana ia akan meninggalkan kesan yang menarik bagi Arrul.Lagi pun tak ada menyakitkan mata.Lagi satu Filter Stamp.Stamp ni Arrul suka buat dekat gambar orang,sebab gambar orang tu akan nampak macam di lukis.

Untuk pengetahuan korang,Picnik ni Arrul gemar guna Halloween je.Sebab Arrul edit darah.Macam gambar Arrul edit ni.Apa yang Arrul guna macam gambar di bawah ni? 100% Arrul guna dekat Picnik.Tapi edit yang macam ni je Arrul minat guna dekat Picnik.Sebenarnya,Picnik ni tak banyak yang kita boleh guna.Effect yang menarik2 pun kena beli kan? Susah2 -_-”

Untuk yang berhajat untuk jadi Editor ni,first sekali korang berjinak-jinak lah buat review dulu.Check dekat Youtube or mana2 web.Ambil ilmu daripada situ dan kemudian baru korang tunjukkan ilmu yang korang dah belajar.Yang baru nak guna Adobe Photoshop tu,tahu basic pun dah cukup berbaloi.Termasuk juga yang nak guna Adobe Photoshop Lightroom.Ok lah,setakat ni saja yang Arrul dapat kongsikan.Nanti bila2 Arrul keluarkan artikel fasal edit2 ni ouke? Minta ampun ye kalau ada yang terasa.Terasa biar lah ada sifat ingin berubah atau buat lebih baik.Jangan lah berdendam.Yehaa!

Comments on: "Jangan Jadi Terlalu Bodoh mengEdit Gambar." (2)

  1. deeyaAdnan said:

    ko ase at ane yg paling cun function dy antara bebanyak to ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: