Di Suatu Blog.

Archive for December, 2010

Tutorial : BASIC yang korang perlu tahu dengan Photoshop CS5.(part 1)


Asslamualaikum dan salam sejahtera kepada Readers Niakula’s Belog! Terima kasih kerana korang memberi repon yang POSITIF setelah melawat blog ni.Terima kasih ya! Sorry readers sebab dah lama tak update entri baru.Hehehehe.Busy ouh,tp bile di fikirkan balik,Arrul pun tak tahu apa yang busy nya sampai tak ada masa nak update blog ni.Kihkihkih.Baru2 ni Arrul dah buat 1 blog rasmi Arrul,iaitu Niakula’s Arrul! Yang ni Arrul menggunakan perkhidmatan Blogspot atas sebab ingin merasai kehidupan Blogspot pula.Hee~ Dah ada domain & hosting baru 100% Arrul guna WordPress nanti.Blog ni Arrul mengisahkan tentang coretan hidup Arrul.Jadi,jangan ingat kehidupan Arrul ni O ye.Hehehehe.

Ok lah,Arrul bercerita pula fasal Basic yang korang kena tahu sebelum guna Adobe Photoshop CS5.This is my way,kalau korang tak suka sila berambus dari sini ya? Arrul guna Extended punya,jadi Basic untuk Photoshop ni semua sama je.Jadi,korang jangan risau lah ok? First,korang masuk je ke Photoshop korang,apa perkara yang korang tak tahu? Dan apa yang korang perlu tahu? Jawapan yang ‘bar’ yang ada di bahagian kiri Photoshop korang tu.

Photoshop CS5 Extended

Kenali nama2 item tu dulu,sebab nanti bila korang nak guna,dan korang kena cari juga item2 tambahan pula kalau korang buka mana2 tutorial dalam web,mostly diorang akan bagi nama item2 tersebut.Mesti korang kelam kelibut mencarinya kan? Hahahaha itu la Arrul masa first time guna Photoshop CS3 sebelum guna CS5.Arrul hafal dan kenali item dekat ‘bar’ ni pun hampir seminggu sebab nak dapatkan skill item dia.Wo! Korang jangan item ‘Brushes’ dia biasa je,bila korang tahu guna,jangan tanya mengapa korang boleh buat Wallpaper.Kihkihkih.Ok,Arrul bagi tahu,item yang wajib korang tahu dan kenali dengan lebih rapat ‘Brush Tool’,’Paint Bucket Tool’,’Horizontal Type Tool’,’Line Tool’ dan ‘Zoom Tool’.Yeah! Wajib korang tahu ok item yang ni.Tak tahu nanti susah beb!

Sekarang kita akan cuba mengenali ‘bar’ di bahagian kanan pula.’Bar’ ni adalah basic kepada effect yang biasa tapi bila korang dapat menguasainya,ia akan menjadi AWESOME! Kalau korang tak tahu guna,korang buka satu pic korang kt Photoshop tu dan cuba guna 1 per 1 ‘Adjustments’ tu.Nanti korang akan tahu apa itu ‘Adjustments’ dan macam mana nak guna kan nya.’Layer’ ada penting untuk menyelamatkan korang kalau korang tersilap edit kan pic korang tu,korang leh padam tanpa hilang pic korang tu.Faham tak? Ala,contoh korang ada edit V dekat pic korang tu tanpa buka layer baru.Lepas tu korang nak padam V tu,bukan V saja yang padam tapi dengan gambar korang sekali pun akan padam.So penting untuk buka layer baru bila nak edit.’Colour’ pula rasa nya korang dah tahu kot.Hehehe.Warna asas nya R(red),G(green),B(blue).3-3 warna penting untuk menghasilkan warna yang lebih MANTAP! Jadi,pandai korang adjust,lawa lah pic korang nanti.

Photoshop CS5 Extended.

Ok readers ku,Arrul akan ajar korang fasal Photoshop ni untuk Part 2 ya,jadi selamat mencuba! Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Psstt : Oh Yeah! fan page Niakula’s Fesbook ku muncul balik! Dah ‘like’?

Advertisements

Bagaimana nak guna Actions dalam Photoshop CS5. (Tutorial)


Assalamualaikum! dan salam sejahtera.Arrul rasa ni kira baik lah kan sebab share something yang best dengan korang semua.Yela,bukan senangkan korang nak cari tutorial yang berbahasa melayu ni.Arrul try juga cari tutorial untuk PS CS5 yang bahasa melayu punya dalam Google Search tapi hampa sekali.Tak apalah,tak ada pun kita ada kan.Betul x? Anyway,Arrul kalau dah dapat something yang Arrul dapat,Arrul akan share dengan korang semua supaya korang dapat apa yang korang cari.Insyaallah.Lagi 1,korang yang dah belajar something yang Arrul ajar dalam Niakula’s Belog! ni korang jangan lah kedekut dengan orang lain macam kawan2 ke or siapa2 saja.Kalau malas nak ajar diorang,korang suruh lah diorang baca dekat Niakula’s Belog! ni.Hehehehe.Oh ya,kalau korang yang tak ada Adobe Photoshop Extended CS5,korang boleh belajar cara nak dapatkan nya secara free.If ada sebarang masalah,korang boleh bagi tahu dekat Arrul melalui mesej facebook.Tapi soalan tu biarlah ada yang kena mengena dengan apa yang ada dalam Niakula’s Belog ni ye.Korang sebagai readers Niakula’s ni tak perlulah jadi kedekut ye! Sebab SHARING IS CARING,betul x? Gyahahaha!

Sebelum kita start belajar guna Actions dekat PS CS5,korang kena download file ni dulu sebab dalam file ada benda penting iaitu .atn untuk PS CS5.Arrul akan ajar step by step.So,baca dengan betul2.

Ok dah download? Korang extract jela.Ala,macam tak biasa pula nak extract.Kuikuikui.Ok,sekarang open plak PS CS5 korang tu.Selepas tu,korang masuk kan 1 gambar dalam PS CS5 korang tu.(Lihat gambar di bawah)

 

Sudah? Apa yang penting sekali korang kena ada Actions dalam PS CS5 ni.Korang hanya perlu cari dekat Windows dalam PS CS5 dan klik pada Actions.(Lihat gambar di bawah)

 

Ok,bila dah jumpa korang kena klik button yang tu supaya korang boleh load file .atn yang korang dah download tadi.(Lihat gambar di bawah)

 

Then korang load lah salah satu file .atn yang korang download tadi.Dan ia akan jadi macam ni.

 

Selepas itu,korang hanya perlu klik play button dan biarkan ia play sendiri.If dia ada minta korang klik ok,klik jela ok.Dan siap! Korang dah berjaya belajar guna Actions dekat PS CS5.

Contoh :

Sebelum

 

Selapas

 

Psstt : File .atn Arrul akan cari lebih banyak kelak.So,Actions yang korangĀ  ada tu bukan banyak tu saja.Ada banyak lagi,nanti Arrul akan bagi tahu dekat Niakula’s Fesbook!

Tag Cloud