Di Suatu Blog.


Asslamualaikum dan salam sejahtera kepada Readers Niakula’s Belog! Terima kasih kerana korang memberi repon yang POSITIF setelah melawat blog ni.Terima kasih ya! Sorry readers sebab dah lama tak update entri baru.Hehehehe.Busy ouh,tp bile di fikirkan balik,Arrul pun tak tahu apa yang busy nya sampai tak ada masa nak update blog ni.Kihkihkih.Baru2 ni Arrul dah buat 1 blog rasmi Arrul,iaitu Niakula’s Arrul! Yang ni Arrul menggunakan perkhidmatan Blogspot atas sebab ingin merasai kehidupan Blogspot pula.Hee~ Dah ada domain & hosting baru 100% Arrul guna WordPress nanti.Blog ni Arrul mengisahkan tentang coretan hidup Arrul.Jadi,jangan ingat kehidupan Arrul ni O ye.Hehehehe.

Ok lah,Arrul bercerita pula fasal Basic yang korang kena tahu sebelum guna Adobe Photoshop CS5.This is my way,kalau korang tak suka sila berambus dari sini ya? Arrul guna Extended punya,jadi Basic untuk Photoshop ni semua sama je.Jadi,korang jangan risau lah ok? First,korang masuk je ke Photoshop korang,apa perkara yang korang tak tahu? Dan apa yang korang perlu tahu? Jawapan yang ‘bar’ yang ada di bahagian kiri Photoshop korang tu.

Photoshop CS5 Extended

Kenali nama2 item tu dulu,sebab nanti bila korang nak guna,dan korang kena cari juga item2 tambahan pula kalau korang buka mana2 tutorial dalam web,mostly diorang akan bagi nama item2 tersebut.Mesti korang kelam kelibut mencarinya kan? Hahahaha itu la Arrul masa first time guna Photoshop CS3 sebelum guna CS5.Arrul hafal dan kenali item dekat ‘bar’ ni pun hampir seminggu sebab nak dapatkan skill item dia.Wo! Korang jangan item ‘Brushes’ dia biasa je,bila korang tahu guna,jangan tanya mengapa korang boleh buat Wallpaper.Kihkihkih.Ok,Arrul bagi tahu,item yang wajib korang tahu dan kenali dengan lebih rapat ‘Brush Tool’,’Paint Bucket Tool’,’Horizontal Type Tool’,’Line Tool’ dan ‘Zoom Tool’.Yeah! Wajib korang tahu ok item yang ni.Tak tahu nanti susah beb!

Sekarang kita akan cuba mengenali ‘bar’ di bahagian kanan pula.’Bar’ ni adalah basic kepada effect yang biasa tapi bila korang dapat menguasainya,ia akan menjadi AWESOME! Kalau korang tak tahu guna,korang buka satu pic korang kt Photoshop tu dan cuba guna 1 per 1 ‘Adjustments’ tu.Nanti korang akan tahu apa itu ‘Adjustments’ dan macam mana nak guna kan nya.’Layer’ ada penting untuk menyelamatkan korang kalau korang tersilap edit kan pic korang tu,korang leh padam tanpa hilang pic korang tu.Faham tak? Ala,contoh korang ada edit V dekat pic korang tu tanpa buka layer baru.Lepas tu korang nak padam V tu,bukan V saja yang padam tapi dengan gambar korang sekali pun akan padam.So penting untuk buka layer baru bila nak edit.’Colour’ pula rasa nya korang dah tahu kot.Hehehe.Warna asas nya R(red),G(green),B(blue).3-3 warna penting untuk menghasilkan warna yang lebih MANTAP! Jadi,pandai korang adjust,lawa lah pic korang nanti.

Photoshop CS5 Extended.

Ok readers ku,Arrul akan ajar korang fasal Photoshop ni untuk Part 2 ya,jadi selamat mencuba! Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Psstt : Oh Yeah! fan page Niakula’s Fesbook ku muncul balik! Dah ‘like’?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: