Di Suatu Blog.


Hemoyhemoyhemoy…da lama juga Arrul tak update blog ni.Bukan apa,Arrul kena juga buat satu entri tu mesti lah menarik and kebanyakkan nya Arrul buat fasal Bagaimana? Ok,anyway sharing is caring right? Apa salahnya bantu orang yang tak tahu.Hee~ Ok lah,korang yang nak buat leh follow step ni ok?

1 : Korang pergi ke Google page atau korang dah memang setkan Google page tu jadi home korang dan korang tengok blah bawah ada Change background image.Klik yang tu.

2 : Kemudian akan keluar Select a background image for your google homepage.Korang boleh ambil gambar korang nak dari from my computer atau korang nak yang dah sedia ada.

3 : Sebagai contoh,Arrul akan pilih gambar yang Arrul suka dan hasil nya macam ni.

Dah tau? Senangkan.Korang boleh la letak pic family korang ke,apa2 saja yang korang suka. ^^

 

Psstt : lambatnya nak habis download Adobe Creative Suite 5 Web Premium.

 

 


Tadi magrib Arrul download Mozilla Firefox 4 BETA.Macam mana rupanya? Ha,ni la Arrul nak kabo kat kome,gyahahaha! Sebenarnya,Arrul dah jatuh cinta dengan MF 4 BETA ni.Entahlah,semenjak akhir2 ni GC selalu wat hal,tak boleh nak open,Arrul tinggal kan GC.Huhuhu T_T.HANCUR HATIKU!! Tapi hati Arrul terubat akhirnya apabila jumpa MF 4 BETA! Yahoo! Speed : Sama dengan GC.Tapi banyak perubahan daripada MF 3.MF 3 bagi Arrul lembab r.Tak tahu kenapa.Sebab tu Arrul berat hati sangat nak guna MF 3 ni sebelum hadir nya MF 4 BETA dalam Miss Aleos Arrul.Lappy Arrul la!! Kirenya,sebelum ni Arrul guna OPERA yang tak best langsung! selepas guna GC.Sebenarnya Arrul tak tahu langsung kewujudan MF 4 BETA ni.Tapi,apa yang buat Arrul tertarik dengan MF ni sebab ada “Theme” dan “Personas”.Ada satu benda juga Arrul langsung tak minat,tak suka dengan “Toolbar”! Sebab ni lah speed browser MF 3 yang Arrul guna jadi lembab! Ok lah,Arrul nak story sikit fasal MF 4 BETA ni.Dalamnya hampir serupa dengan GC.Tapi tak lah sejibik! kan,Kang tak fasal2 MF kena saman dengan GC.Gyahahahaha.Speed sudah tentu nya laju.Sama dengan GC.YA! SAYA SUKA! Tapi tadi Arrul dah sumbatkan “Theme : Black Office” dekat MF 4 BETA ni.Mula Arrul sumbat “Personas”.Tapi tak best la pula.Hehehehe.”Theme” untuk MF 4 ni tak banyak,sebab sekarang banyak untuk MF 3.Tapi,Arrul tak kisah! Hehehehe.Fasal speed dial pula,GC memang automatik dah ada.Macam MF 4 BETA ni tak ada,so kena pula sumbat dekat Add-ons.So,Arrul masih tak ada niat lagi nak install Speed Dial dekat MF 4 BETA ni.

Apa yang Arrul tengok,MF 4 BETA ni betul2 beri kepuasan nafsu browser r.Gyahahahaha! Syok wo guna MF 4 BETA ni! Sama juga GC Canary Bulid.Hee~ Opera,IE..so long s*****s.Hehehehe,Opera dan IE adalh web browser yang Arrul paling tak minat.Tak sama standard dengan GC n MF.So,Arrul ada la buat screenshot MF 4 BETA ni.

Dalam screenshot,korang nampak 2gambar tak ada tab kan? Arrul sengaja full screen kan.Hehehehe,puas sikit nak ber’browser.Ok lah,kalau korang berminat,boleh download kat sini,MOZILLA FIREFOX 4 BETA.Selamat Mengguna!!


Huhuu…toturial kali ni kena mengena dengan facebook.Sebelum2 ni korang ada dapat tak suggestion dalam facebook korang untuk join group macam Change Your Profile Layout atau sejenis dengannya.Hahahaha.Mesti adakan? Well,jangan lah percaya sangat dengan benda2 macam tu sebab Arrul sendiri tak tahu dah berapa ratus kali dah Arrul try buat yang diorang suruh dalam group tu.TAK MENJADI!! Tapi semalam,19/10/2010,Arrul jumpa caranya yang betul.Tapi ini khas untuk si pengguna Mozilla Firefox.Mungkin hanya untuk pengguna Mozilla Firefox je yang boleh tengok profile lain yang juga ada layout.

Korang buka Mozilla Firefox korang tu.Bagi sesiapa yang tak ada Mozilla Firefox tu,boleh download dekat sini.Selepas korang buka MF korang tu,korang klik Rock Your Firefox dan akan keluar macam ni.Kemudian korang klik pada “Get it Now”.Lepas tu dia akan suruh korang install “Stylish”.Korang klik pada install tu.

Lepas install.MF akan minta korang restart korang punya MF.Lepas korang dah restart tu,korang pergi ke profile facebook korang sendiri.Korang cuba lihat di bawah gambar profile korang ada “Select your profile layout”.Kalau tak ada,korang cuba sign out acc facebook korang dan sign in balik.Lepas korang klik pada “Select your profile layout”,akan keluar yang macam gambar di bawah.

Lepas tu,korang boleh pilih kategori yang mana korang nak untuk layout facebook korang tu.Korang juga boleh buat layout sendiri.Macam Arrul hanya guna layout yang memang dah ada dalam ni.

Korang boleh pilih sama ada layout tu korang nak sumbat untuk page profile atau all page.Arrul pilih all page.Lepas tu,korang klik select.Kemudian,dia akan suruh korang pergi ke page Facebook korang tu dan hasilnya.

Korang dah tahu caranya? Jadi tak? Let me know ok.Ada apa2 pertanyaan boleh tinggal komen dekat kotak dibawah atau di Synyster Cilokers atau Niakulas Fesbook.SELAMAT MAJU JAYA!! Gyahahaha!

 

Psstt : Layout ni hanya jadi dekat Mozilla Firefox 3.Google Chrome juga boleh guna,cuma korang kena download extension Stylish.


Kabare? Waras? Gyahahahaha.Start bile Arrul cakap jawa nih.Hekhekhek.Sebenarnya hajat Arrul buat topik macam ni sebab Arrul betul2 tak suka dengan cara yang sesetengah orang edit gambar.Arrul bukan nak kata yang Arrul nih 100% pro editor.Tapi,korang tak rasa apa reaksi orang yang tengok gambar korang? Mesti orang akan kata ‘Apa ni?’ ‘Buruk gile die edit’ ‘Tak cantik langsung!’ .Huh,memang betul sebab Arrul pernah nampak komen macam tu dalam fb apabila Arrul saja merayau ke fb2 dalam friend list Arrul.Arrul nak bagi tip la sedikit untuk korang yang masih berjinak-jinak atau yang tak pernah edit tapi nak cuba edit gambar di photoshop atau picnik atau mana2 saja yang korang tahu.First,korang tengok dulu kualiti gambar korang nak edit tu.Tengok sama ada kabur atau tidak.If kabur,reject! Lepas tu korang pilih dulu effect yang cantik dan sesuai dengan gambar korang nak edit.Tak pun korang biar kan dulu korang guna effect yang boleh kan gambar korang SHARP or buat cuaca atau suasana gambar korang tu nak cantik dan menawan.Yang tu sesuailah untuk korang yang kaki photography.

Untuk korang yang gemar ber’photography ni,software yang patut korang guna ialah Adobe Photoshop Lightroom 3.Untuk yang kaki editor pula Adobe Photoshop CS5 Extended.Tapi sesetengah dari korang tak tahu guna software ni kan? So,boleh juga guna dekat Picasa atau Photoscape.Ha,untuk korang yang suka letak huruf2 dekat dalam gambar korang tu,jangan lah letak tulisan yang terlalu orang susah nak faham.Warna tu biar lah rasional sikit.Jangan background terang,korang pula p letak warna yang terang.Letak la warna yang gelap.Biar bertentangan aw.Contoh background putih + tulisan pink terang.Apa hasil nya? Mesti lah boleh membutakan mata orang yang ingin melihat tulisan tersebut! Gyahahahaha! Jadi,tulisan tu biarlah warna gelap.

Untuk si penggemar Filter di Adobe Photoshop,agak lah pun kan nak guna Filter ni.Sebab,kalau korang silap je pilih Filter,gambar korang hancus! Kalau yang tak pandai guna,check 1-1 dulu Filter tu.Ada sesetengah sesuai dan tak sesuai.Jangan pilih Glowing Edges.Sebab bagi Arrul,Glowing Edges memang tak sesuai langsung lah untuk gambar orang.Tapi sesuai untuk gambar nature lah.Macam pokok,tiang,jalan atau sewaktu dengannya.Filter yang Arrul paling suka CutOut.Yang ni Arrul memang gemar buat dekat gambar orang atau mana2 saja.Kerana ia akan meninggalkan kesan yang menarik bagi Arrul.Lagi pun tak ada menyakitkan mata.Lagi satu Filter Stamp.Stamp ni Arrul suka buat dekat gambar orang,sebab gambar orang tu akan nampak macam di lukis.

Untuk pengetahuan korang,Picnik ni Arrul gemar guna Halloween je.Sebab Arrul edit darah.Macam gambar Arrul edit ni.Apa yang Arrul guna macam gambar di bawah ni? 100% Arrul guna dekat Picnik.Tapi edit yang macam ni je Arrul minat guna dekat Picnik.Sebenarnya,Picnik ni tak banyak yang kita boleh guna.Effect yang menarik2 pun kena beli kan? Susah2 -_-”

Untuk yang berhajat untuk jadi Editor ni,first sekali korang berjinak-jinak lah buat review dulu.Check dekat Youtube or mana2 web.Ambil ilmu daripada situ dan kemudian baru korang tunjukkan ilmu yang korang dah belajar.Yang baru nak guna Adobe Photoshop tu,tahu basic pun dah cukup berbaloi.Termasuk juga yang nak guna Adobe Photoshop Lightroom.Ok lah,setakat ni saja yang Arrul dapat kongsikan.Nanti bila2 Arrul keluarkan artikel fasal edit2 ni ouke? Minta ampun ye kalau ada yang terasa.Terasa biar lah ada sifat ingin berubah atau buat lebih baik.Jangan lah berdendam.Yehaa!


Yehaa! Sekarang Arrul tak payah lah susah2 nak search Facebook dekat Google dah lepas ni.Huahuahua,Arrul hanya perlu double-click and sudah open Arrul punya Facebook.Lalalala,cepat dan mudah.Lagipun,korang boleh buat dekat mana2 website yang korang suka.Tak kira lah,Facebook,Myspace,Tagged,Youtube,blog korang or apa2 saja.Hehehehe.Thanks to Google Chrome Canary Build sebab menghasilkan “Create Application Shortcuts”.Mungkin ini baru bagi Arrul tapi dengan cara ni Arrul tak payah susah2 taip Facebook or pergi ke Speed Dial yang Arrul dah setkan.Tapi hanya double-click sahaja.Arrul hanya buat 4 Website jadi application je.Facebook Home Page,Niakulas Fesbook,Wordpress,Youtube dan forum GC.Ok lah,mari Arrul ajar macam mana nak buat website korang yang minat jadi Apps dan boleh simpan dekat dekstop korang tu.

Step 1 : Korang boleh download Google Chrome atau Google Chrome Canary Build.2-2 web browser ni sama ja tapi ade sedikit kelainan.Kalau korang yang dah ada tu boleh rujuk ke Step 2 plak.

Step 2 : Korang buka Google yang korang dan sebagai contoh Arrul memilih Facebook untuk jadi model toturial ni.Gyahahahaha! Selepas korang buka Facebook tu korang dah sign in kan,korang klik gambar Spanner kanan atas.Rujuk gambar di bawah.

Step 3 : Lepas klik gambar Spanner tu,korang klik “Tools” dan klik “Create Application Shorcuts”.Kemudian dia akan keluar macam ni

Arrul hanya pilih “Dekstop” sebab “Start Menu” dan “Quick lunch bar” tidak penting bagi Arrul.Klik create dan automatik keluar page tersebut.

Dah tau caranya? Simple bukan? Gyahahahaha…Lepas ni double-click jela kat icon tu.Tak payah susah2 nk buka web browser,taip facebook.Hehehehe..Selamat Maju Jaya!

Psstt:Satu je kelemahan,korang tak boleh go back atau foward.Huahuahuahua


Selama ni korang puas hati tak dengan qualiti gambar korang tu? Contoh macam dalam gambar korang tu ada grain.Ala,yang ada bintik2 kecil tu.Salah satu punca gambar korang kurang menarik adalah disebabkan grain tu lah.Untuk korang yang guna DSLR,jumlah grain dalam gambar korang sedikit,dalam 5% macam tu lah.Tapi,walaupun sedikit tetap memberi impak yang besar terutama untuk korang yang pentingkan kualiti gambar korang tu.Eh,sebelum tu,korang dah download ke Adobe Lightroom 3? Kalau belum,korang boleh refer balik artikel yang Arrul post cara2 untuk dapatkan semua produk Adobe.Klik Sini.Untuk yang sudah ada tu,korang boleh siap sedia ye nak belajar guna Adobe Lightroom 3.

Step 1 : Apa yang perlu korang buat ialah klik “File” dan pilih ”Import”.Korang pilih lah gambar korang yang mana2 korang suke.

Step 2 : Kemudian,sesudah korang “Import” gambar korang tu,gambar korang akan muncul di “Library”.Korang klik “Develop”.Kemudian,korang scroll ke bawah hingga nampak “Sharpening” dan “Noise Reduction”

Step 3 : Apa yang perlu korang buat mula2 ialah tarik scroll dekat “Noise Reduction” iaitu “Luminance”.Kalau boleh korang tarik habis,bergantung pada apa yang korang suka ok? After that,korang tarik scroll “Detail” sampai habis dan gambar korang akan nampak kekurangan grain tu.Kemudian korang ke “Sharpening” pula.Korang tarik scroll “Amount” tu ikut pada kesesuaian gambar korang tu.Kalau tarik habis pula nanti jadi tak cantik.Kemudian korang tarik scroll “Detail” plak.Juga b’gantung pada kesesuaian gambar korang itu.

Step 4 : Ok,selepas itu korang cari pula “Tone Curve”.Ini penting kerana untuk pengguna DSLR,korang boleh hasilkan suasana gambar korang itu jadi lebih menarik.Mula2 sekali korang adjust “Shadows” nya dulu.Nampak ok,korang adjust pula “Darks”.Seterusnya “Lights”.Rasanya “Highlights” tu tak seberapa penting kowt.Terpulanglah dekat korang.

Step 5 : Kemudian dah siap adjust pe semua tu,korang boleh save gambar korang.Korang ke “File” dan klik “Export”.Korang save lah dekat mana yang korang nak.

Hope korang boleh edit gambar korang tu jadi lebih cantik dan kualiti yang lebih daripada biasa.Untuk pengguna DSLR,software Adobe Lightroom 3 sesuai untuk korang yang suka sangat tangkap gambar2 ni dan sumbat dalam blog,facebook,myspace or apa2 saja.Ni gambar asalnya.Thanks to Nur Hidayah Zaharan sebab pinjam kan Arrul gambar dia ni.Kehkehkeh

Sebelum

Selepas

Psstt : Lepas ni Arrul nak buat toturial Adobe Lightroom 3 ni juga tapi untuk adjust muke korang tu pula.Ada apa2 pertanyaan,sila tinggalkan komen korang atau korang boleh terus ke facebook Arrul,Synyster Cilokers atau Niakulas Fesbook.


Hampir seluruh telefon bimbit saat ini telah dilengkapi Bluetooth, sebuah perangkat komunikasi tanpa kabel menggunakan gelombang radio. Dengan saran ini, berbagai fungsi dalam telefon bimbit dapat disambungkan dengan perangkat lain secara mudah dan praktis.

Makin banyak orang yang memahami dan kemudian menerapkan teknologi ini dalam pemakaian sehari-hari. Namun, sesuatu yang nyaman kemudian membuat orang terlena dan lupa akan risiko bahayanya. Dalam Bluetooth, masih banyak orang yang menganggap ia perkara biasa saja apabila fungsi Bluetooth dalam HP-nya dibiarkan menyala sepanjang waktu.

Padahal, penelitian bersama dua perusahaan keamanan komputer dari Eropah, yakni F-Secure dari Finland dan Secure Network dari Itali, tahun 2006, menunjukkan paling tidak ada empat ancaman utama yang akan datang saat orang terlena menggunakan Bluetooth. Dalam laporan penelitian yang dimuat di http://www.securenetwork.it disebutkan, salah satu ancaman bahaya paling utama adalah serangan VIRUS!

Berbagai bahan peranti perisian yang bersifat merosak, sepertivirus, worm, atau Trojan horses dapat menyebar melalui rangkain Bluetooth, di samping menggunakan cara-cara penyebaran “tradisional” melalui layanan pesan singkat atau SMS, layanan pesan multimedia atau MMS, atau tukar-menukar kad memori.

Virus telefon bimbit seperti Commwarrior bersifat sangat merugikan pengguna telefon bimbit. Virus tersebut akan menyelinap masuk ke sistem komunikasi telefon bimbit dan akan menggandakan serta menyebar dirinya sendiri melalui pengirim MMS tak terbatas tanpa pengetahuan pemilik telefon bimbit. Yang lebih parah! Bagi pengguna pascabayar, SMS tersebut akan dikirim tanpa batas dan Anda mungkin akan pengsan setelah melihat bil yang diterima!

Caranya, telefon bimbit yang menghidap virus ini akan mengesan telefon bimbit di sekitarnya yang sedang mengaktifkan Bluetooth, dan kemudian secara automatik akan membuka rangkaian dengan telefon bimbit tersebut untuk menyebarkan virus. Gejala seperti ini disebut Bluebug.

Infeksi virus tersebut akan menyebabkan gangguan pada sistem dan fungsi-fungsi telefon bimbit, dan akses tanpa izin ke dalam informasi-informasi penting yang tersimpan di telefon bimbit, mulai dari catatan nombor telepon, jaduaal di kalendar, hingga dokumen-dokumen rahsia yang disimpan di telefon bimbit. Apabila data-data tersebut akan diakses tanpa sepengetahuan pemilik, maka semuanya akan diubah bahkan dihapus.

Psstt:Lorghh! Baru tahu bahaya nya BLUETOOTH ni >_<.Jadi korang,jangan biar Bluetooth korang tu sentiasa ON.(Niakulas Fesbook)

Tag Cloud